Ana Sayfa Bilim Teknik DDoS nedir ve DDoS saldırısı nasıl yapılır?

DDoS nedir ve DDoS saldırısı nasıl yapılır?

DDoS saldırısı ile birçok hacker, birçok internet sitesi ve çevrimiçi sistemi işlev yapamaz hale getirmek için kullanıyor. Öyle ki DDoS ile önemli web sitelerini ve büyük çevrimiçi sistemleri devre dışı bırakmak mümkün hale geliyor.

DDoS nedir?

DDoS saldırılarının etkisi büyüdükçe, siyah şapkalı hacker yani black had hacker sıfatını taşıyan kişilerin çalışmaları çok detaylı bir hale gelmeye başladı. Hatta ve hatta mobil tarafta bile bu tip sorunlar ortaya çıktı ve Google, Android DDoS uygulamaları için büyük bir çalışma yapmak ve bu uygulamaları kaldırmak zorunla kaldı.

ddos-nedir-2.jpg

Tüm bunların neticesinde, DDoS nedir sorusu büyük bir önem kazanmaya başladı. DDoS, Dağıtık Hizmet Reddi yani Distributed Denial of Service anlamına gelmektedir. Daha çok DDoS saldırısı ya da saldırıları olarak gündeme gelmektedir. Zira bu bir saldırı biçimi olarak değerlendirilmektedir.

Bu saldırının temel amacı, herhangi bir sunucuya aşırı yüklenme yaparak, sisteminin çalışamaz hale gelmesini sağlamaktadır. Herhangi bir çevrimiçi sistem, bir sunucuda barındırılmaktadır ve bu sunucu, aslında internet adresinin veya internet hizmetinin bulunduğu yerdir. Bu server, belirli bir bant genişliği kapasitesine sahiptir. Normal şartlarda bu bant genişliği, web sitesinin veya internet hizmetinin ortalama ziyaretçileri dikkate alınarak hazırlanır ve normal süreçte herhangi bir problem oluşturmaması için optimum düzeyde tutulur. İşte DDoS attack yani saldırı, tam da bu noktada kendini göstermeye başlar.

ddos-nedir-3.jpg

Birçok güvenlik firması DDoS map yani DDoS haritası ile orantısız trafiği monitör etmeye çalışmaktadır.

Eğer bir şekilde hacker, söz konusu bu server sistemlerini aşırı ziyaretçi ile doldurursa, işlem yapamaz hale getirir ve sonuç olarak internet sitesi veya hizmet, çevrimdışı hale gelir.

DDoS saldırısı nasıl yapılır?

Temel olarak bu saldırı, birçok internete bağlı cihaza hedef gösterilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Ancak bu cihazlar yüzlerce ya da binlerce ile sınırlı kalmaz. Çünkü özellikle popüler internet siteleri ve servisler, güçlü sunuculara sahiptir. Dolayısıyla bu hizmetlere DDoS saldırısı gerçekleştirmek için milyonlarca cihaz kullanılmaktadır.

ddos-nedir-4.jpg

Söz konusu bu milyonlarca cihazın sınırsız bir şekilde tek bir hedefe yönlendirilmesi ile DDoS saldırı işlemi gerçekleştirilmeye başlamış olur. Eğer önlem alınmazsa DDoS saldırısı son bulana kadar saldırı yapılan internet sitesi yani dolayısıyla sunucu, hizmet veremez bir hale gelir.

Bu milyonlarca cihaz, daha çok zombi bilgisayar ya da botnet ağı olarak isimlendirilir. Hackerlar hackledikleri farklı bilgisayarları veya mobil cihazlar, DDoS saldırısı yapmak istedikleri zaman kullanırlar. Dolayısıyla bazen DDoS için botnet ağına dahil olan bilgisayarların kullanıcısı, bu durumdan haberdar bile olmazlar. DDoS saldırısı yapma için kullanılan bu botnet ağı, birçok hacker tarafından oluşturulur.

ddos-nedir-5.jpg

DDoS saldırısı programı gibi arayüz oluşturan bu hacker, kimi zaman sahip oldukları zombie bilgisayarları tek bir arayüz üstünden yönlendirilir. Bazı durumlarda bu botnet ağı deep web üzerinden satışa çıkartılır ve ücreti karşılığında ddos saldırısı nasıl yapılır resimli anlatım gibi içerikler sağlanır.

DDoS saldırısı nasıl engellenir?

Elbette ki birçok saldırı da olduğu gibi DDoS konusunda da DDoS saldırısı nasıl engellenir? sorusuna yanıt bulunmaktadır. Bunun için daha çok yurt dışından gelen ziyaretçilerin ön güvenlik işleminden geçmesi sağlanıyor.

ddos-nedir-66.png

Daha çok CAPTCHA güvenlik sistemi kullanılır ve robot olmadığını kanıtlamak için kullanılan sistem ön güvenlik önlemi olarak kullanılır. Daha çok ben robot değilim gibi ifadeler ile bilinen bu CAPTCHA sistemi, birçok konuda DDoS için iyi bir engelle yöntemidir.

Özetlemek gerekirse elbette ki DDoS gibi etkili bir saldırı, her daim geçerli olacak. Ancak su süreçte DDoS saldırısı engelleme hizmetleri de her daim siber saldırının DDoS tarafından kendini göstermeye devam edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz