Ana Sayfa İncelemeler Windows (Microsoft) Azure Nedir ?

Windows (Microsoft) Azure Nedir ?

Son günlerde adından sıkça söz ettiğimiz Windows Azure ya da diğer adı ile Microsoft Azure; nedir, ne işe yarar, eksileri ve artıları nelerdir ? gibi soruların çoğalmasından dolayı bu yazımızı hazırladık. Öncelikle kısa bir tabir ile Windows Azure, Microsoft imzalı bulut hizmetidir. Fakat işin detayı biraz daha indiğimizde karşımıza Windows Azure ve Windows Azure Platform gibi kavramlar çıkmaktadır. Bu sebeple her 2 kavramı da tanımını ve incelemesini yaparak Microsoft’un bu hizmeti konusunda bilgi vermeye çalışacağız.

Windows Azure Nedir ?

Yeni nesil bilgisayar kullanıcılarının pek bilmediği fakat eski nesilin yakından şahit olduğu Windows Server işletim sisteminin biraz daha kişiye özel uyarlamış bir versiyonu diyebiliriz. Aralarındaki en büyük fark ise Windows Azure yazılım geliştiriciler için daha verimli olmak adına tasarlanmıştır.

Veri tabanı, yazılım ve uygulama geliştiricilerinin sıklıkla kullandığı araçların bulut ağ yani internet üzerinde kolayca erişilebilir bir durumda olduğu işletim sistemi bireysel kullanıcıya pek fazla katkı sağlamamaktadır. Bahsettiğimiz araçlardan bazıları ise SQL Server ve Visual Studio‘dur.

Windows Azure Platform Nedir?

Windows Azure’nin tanımını yaparken işletim sistemi olduğundan ve bünyesinde geliştiriciler için çeşitli araçların bulunduğundan bahsettik. Peki Windows Azure Platform Nedir ?

Basma kalıp cümleler ile anlatmaktansa bir örnekle açıklamak daha kolay bir anlatım olacağı için bu yöntemi tercih edeceğiz. Bir uygulama geliştiricinin istediği tek şey stabil bir altyapı ile sorunsuz bir kodlama olacaktır. Geliştirme aşamasında oluşabilecek sorunlar uygulama veya yazılımın kaderini değiştireceği için genellikle geliştiricilerin korkulu rüyası olmaktadır. Tam da bu noktada Windows Azure Platform devreye girmektedir.

Belirli bir ücret karşılığında lisanslı üyelik ile bir çok hizmetin sahibi olabilirsiniz ve oluşabilecek bütün sorunlar ile siz değil Microsoft uğraşacaktır. Böylelikle sorunsuz bir altyapı ile gönül rahatlığı ile projelerinize odaklanabileceksiniz. Depolama, bant genişliği ve enerji gibi bir çok etkenin kontrolü elbetteki büyük sorumluluklar getirmektedir ve çoğu zaman geliştiriciyi epeyce uğraştırmaktadır. Fakat Microsoft‘un elinde bulunan veri merkezi oluşabilecek tüm sorunların kolayca çözümüne olanak sağlamaktadır.

Diğer bir husus ise yazımızın başında bulut hizmetinden bahsettik. Peki bu Windows Azure Platform bu bulut sistemi kategorilerinden hangisine aittir ?

Şuan dünyanın gündeminde bulunan bulut depolama son kullanıcıya aktarılırken en basit hali ile aktarılmaktadır. Aslında karmaşık ve bir o kadar gelişmiş bir yapıya sahip olan bulut hizmetinin kategorileri ise; SaaS, PaaS, IaaS, PlaaS, DaaS olmak üzere bir çok kavram ile isimlendirilmektedir. Bu kavramların her birine teker teker girerek yazıyı uzatıp sıkıcı bir hal almasını istemediğimiz için burayı es geçiyoruz. (Meraklıları yorum kısmından sorularını sorup bilgi edinebilirler. )

Windows Azure Platform yukarıdaki kategorilerden PaaS örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. PaaS; Platform as a Service yani Platform Olarak Servis‘in kısaltılmışıdır. PaaS’dan kısaca bahsetmek gerekirse size sunulan araçların bir havuzda toplanması ve dilediğiniz gibi ekleme çıkartma yapabildiğiniz bir platform diyebiliriz. Ayrıca;

– İş Yönetimi yazılımı geliştirirken kodlama bilmeyi gerektirmez,
– Uygulama performansı için enerji sarfiyatı gerektirmez,
– Zaman ve iş gücü konusunda işinizi oldukça hafifletir,
– Veritabanı ile ilgili sıkıntıları size hissettirmez. Siz sadece işinize odaklanırsınız,
– Veri merkezi ve sunucu konusundaki masraflar ile ilgilenmezsiniz,
– Oldukça kolay ve hızlı, sürükle-bırak şeklinde ekleyip çıkarımlar yapabileceğiniz araçlar ile kolay bir geliştirme fırsatı sunar.

Ücret ve Lisans

Bunca nimetin sunulduğu bir platformun ücretsiz olması elbette beklenemezdi. Ayrıca net bir fiyatta bulunmamakta. Nasıl ?

Bulut hizmetinden ne derece yararlanacağınız, hangi servisleri kullanacağınız gibi bir çok faktörün belirlediği fiyat skalasından kendi ihtiyacınız olanı seçerek net bir fiyat çıkarmanız gerekmektedir. Bu bir bakımdan güzel bir durum iken diğer tarafından bazı sınırlandırmalara gitmeniz demektir. Tek tip fiyat olmaması da çıkan çıkan uygulamaların altyapısının ne derece kaliteli olduğu anlamına da gelebilir.

Windows Azure Ücret Hesaplama Aracı

Lisans konusunda ise eğer var ise mevcut durumdaki SPLA yani Servis Sağlayıcı Lisans Anlaşması yeterli olmamaktadır. Ayrı bir lisan gerektiren hizmet bu açıdan da ekstra uğraş demek.

Microsoft-Azure-Management-Portal

Notlar ve Sonuç

1 – Olması gerekenden daha ucuz bir altyapı sunması ve sorunlara çözüm getirmesi ile adından sıkça söz ettirmektedir.

2 – Kurum altyapı masraflarını azaltması gerekçesiyle tercih edilen bir sistem olmaktadır.

3 – Windows Azure aynı zamanda Microsoft Azure olarak bilinmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz