Ana Sayfa Genel E-Beyanname Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Beyanname Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

e beyanname nedir

Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli alanlarda yapılan işlemler, elektronik ortama da taşınmaya başlamıştır. E-beyanname de söz konusu işlemler arasında olup özellikle vergi dairelerindeki iş yükünü azaltmak, işlemleri hızlandırmak, hataları minimuma indirmek, kağıttan tasarruf sağlamak ve depolama masraflarını en aza indirmek amacıyla pek çok kişi ve kurum tarafından kullanılmaktadır.  

E-Beyanname Nedir? 

Vergi dairesine ulaşması gereken beyannamelerin elektronik ortamda ilgili kanunlara uygun şekilde hazırlanarak gönderilmesi, e-beyanname nedir sorusunun da cevabı niteliğindedir. Farklı uygulamalarla yapılabilen bu işlem sürecinin hem kullanım açısından kolaylığı hem de diğer özellikleri nedeniyle beyanname hazırlama konusunda oldukça faydalı bir çözüm olduğu da söylenebilmektedir. 

E-beyanname kullanım alanları nelerdir sorusuna yanıt olarak da elektronik ortamda geçerli olan bu uygulamanın günümüzde mali müşavirler, noterler, il özel daireleri, serbest muhasebeciler, belediyeler, döner sermayeli işletmeler ve belediyeye bağlı işletmelerde sık sık tercih edildiği dile getirilebilmektedir. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve katma bütçeli idarelerin de yine e-beyanname kullanım alanları içerisinde yer aldıkları bilinmektedir. 

E-Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır? 

E-beyanname başvurusu nasıl yapılır diye merak edenlere elektronik beyanname uygulamasından faydalanabilmek için takip edilmesi gereken adımlardan söz edilebilir. Buna göre öncelikle e-beyanname başvurusu için bazı programların kullanılması gereklidir. Söz konusu programlar üzerinden e-beyannameler elektronik ortamda hazırlanarak ilgili vergi dairelerine kolay bir şekilde gönderilebilmektedir. Ancak e-beyanname göndermeden önce gerekli başvuruların vergi dairelerine yapılması mecburidir. Bu başvuru süreci de gerçek ya da tüzel kişilerin Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu’nu eksiksiz şekilde doldurmaları sureti ile gerçekleşmektedir. Başvuru aşamalarında gerçek kişilerin doğrudan başvuru yapmaları gerekirken tüzel kişiler ise kanuni temsilcileri yolu ile başvuru işlemlerini başlatabilmektedir. 

E-beyanname başvurusu yapıldıktan sonra ikinci aşamada zorunlu programların indirilmesi gereklidir. Beyanname düzenleme programı şeklinde de bilinen bu uygulamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nin resmi web sitesinde yer almaktadır. Oldukça işlevsel olan e-beyanname düzenleme programı, neredeyse her bilgisayarda kolay bir şekilde çalışmaktadır. Programın nasıl kurulabileceği ve kullanılabileceği ise yine resmi web sitesinde ziyaretçilere sunulan kılavuzlarda detaylı şekilde anlatılmaktadır. 

E-Beyanname Düzenleme Programları Nelerdir? 

Elektronik ortamda beyanname düzenleyebilmek için gereken e-beyanname düzenleme programları aşağıdaki gibidir: 

  • Java Runtime Environment: Beyanname düzenleme programının hatasız şekilde çalışması için yüklenmesi zorunlu bir yazılımdır. 
  • Beyanname Düzenleme Programı (BDP): Beyannamelerin sıfırdan hazırlanacakları programdır. 
  • Beyanname Düzenleme Programı Yardım (BDP Yardım): Beyanname düzenleme programı için yardımcı bir yazılımdır. Beyanname düzenleme programı içerisinde yer alan Yardım butonuna basılması halinde kolaylıkla ulaşılabilmektedir. 
  • Adobe Acrobat Reader: PDF formatına sahip olan beyanname ve tahakkuk fişlerini görüntüleyebilmek için gereken yazılımdır. E-beyanname düzenleme programları içerisinde olmazsa olmazlardan birisi olarak da tanımlanabilmektedir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz