Fotoğraflarınızı satabileceğiniz en iyi 5 site
Fotoğrafçılık, benzerlerinizden sıyrılmak ve öne çıkabilmek açısından oldukça zorlu bir meslektir.
Fakat harika fotoğrafların nasıl yakalanabileceğini biliyorsanız ve biraz da fotoğraf çekme becerisine sahipseniz online olarak fotoğraflarınızı satabilir ve bunların karşılığında biraz para kazanabilirsiniz.
Eğer fotoğraflarınız yüksek kalitedeyse çeşitli web site sahipleri ya da medya şirketleri afişlerinde ve reklamlarında fotoğraflarınızı kullanmak isteyebilir. Bu fotoğrafların satışına aynı zamanda “ stok fotoğrafçılık ” da denir.
Stok fotoğrafçılık için tabi ki de iyi bir zengin olma yolu demiyoruz fakat, bir süre sonra silecek olduğunuz fotoğraflarınızı değerlendirmek ve karşılığında biraz para kazanabilmek mümkün.
İşte sizler için en iyi 5 online fotoğraf satış sitesi:
• iStockPhoto:
Geçtiğimiz on yıl içerisinde inanılmaz satış potansiyeline ulaşan stok fotoğrafçılık siteleri içerisinde en çok bilineni bu platformdur. Kurulum tarihi 2001 yılıdır ve kullanıcılarına en yüksek kalitede milyonlarca fotoğraf sunar. Eğer siz de bu lider site üzerinde fotoğraflarınızı satmak istiyorsanız yapmanız gereken ücretsiz bir üyelik oluşturmak ve ardından sitelerinin kalite standartları hakkında sordukları soruları cevaplamak. Ardından iStockPhoto yetkilileri işlerinizin seviyesini görebilmek için sizden en iyi 3 fotoğrafınızı göndermenizi isteyecek, zaten komisyon aldıkları işi bu kadar zora sokmaları biraz saçma görünebilir fakat kalite standartlarını korumak zorundalar. Eğer işlerinizi beğenirlerse dünyanın en çok trafik alan fotoğraf satış sitesinde yerinizi almış olacaksınız ve satılan fotoğraflarınızdan da %20 ile 40 komisyon hesabınıza eklenir.
• Stockxpert:
Bir diğer fotoğraf satış sitelerinden birisi olan Stockxpert, stock.xchng ile ortak çalışır. Fakat stock.xchng tüm fotoğraflarını ücretsiz sunarken Stockxpert fotoğraflarını düşük fiyatlar ile satar. Eğer fotoğraflarınızı bu site üzerinde de satmak istiyorsanız ücretsiz bir hesap açmalısınız. Ardından firma her satıştan %50 komisyonunuzu size iletecektir.
• Fotolia:
Eğer yukarıdaki iki platformun size verdiği komisyonlardan memnun değilseniz Fotolia’yı tercih edebilirsiniz. Fotoğraflarınızın her satışından %64 komisyon alabilirsiniz. Ayrıca tecrübeye göre, yukarıdaki iki site fotoğraflarınızı kabul etmediyse bu site üzerinde rahatlıkla satabilirsiniz. Eğer diğer siteler üzerindeki fotoğraflarınız onaylandıysa, Fotolia’yı tercih etmeniz gereksiz çünkü ziyaretçi sayısı diğerlerine göre çok daha düşüktür.
• Crestock:
Bu sitenin kullanım şartlarını inceleyebilmek için ilk olarak ücretsiz üye olmalısınız. Üyeliğinizi alıp da şartları incelediğinizde pek şaşıracağınızı sanmıyoruz, çünkü bu platform da diğerlerine benzer bir şekilde, her satıştan %30 komisyon vermekte. Eğer bu orana razıysanız diğerlerine nazaran çok kolay bir şekilde üye olun ve fotoğraflarınızı incelenmek üzere gönderin. Ardından çok kısa bir süre içerisinde satışa hazır olacaklardır.
• Dreamstime:
Bu fotoğraf satış sitesi diğerlerinden daha farklı bir politika uygulamaktadır. Bünyesinde barınan fotoğrafları satış sayısına göre sıralar. Yani en çok satılan fotoğraf en üstte yer alacaktır. Bu durum yeni başlayanlar için biraz heves kırıcı olsa da sabretmeyi biliyorsanız her satılan fotoğrafınızdan %50 ile %60 arasında bir komisyon alabilirsiniz. Dreamstime, ayrıca bazı özel durumlarda ikramiyeler de sunmaktadır. Yapmanız gereken diğer sitelerde de olduğu gibi ilk olarak ücretsiz bir hesap oluşturmak ve örnek çekimlerinizi incelemeye yollamak. Eğer onaylanırlarsa fotoğraflarınız satışa başlayacaktır.
Diğer seçenekler
Dilerseniz de SadeceOn sitesi sizlere fotoğraflarınızdan para kazanma imkanı sunuyor. Stok fotoğraf satışı yaparak yeteneklerinizden kolaylıkla para kazanabilirsiniz. Güvenli alışveriş imkanı sunan SadeceOn, sadece 10 liradan başlayan fiyatlarla yetenek oluşturmanızı sağlıyor. Senin de stok görsel ihtiyacın varsa hemen sitemize gel ve stok imaj satın al ya da görsellerini satarak para kazanmaya başla!
Çekmiş olduğunuz fotoğrafları t-shirt’lere, bardaklara ya da yastıklara basarak satan CafePress ya da PhotoTrade gibi siteler vardır. Bazı fotoğrafçılar bu tarz siteler üzerinde çok büyük satışlar yapabilirken, bazıları da aylar boyunca tek bir satış bile yapamaz ve hevesleri kırılır. Bunun tek bir nedeni vardır, o da fotoğraflarınız için marketing çalışmaları yapmamanızdır. Örneğin ilk iki sırada verilen site her ne kadar üyeliğinizi biraz zor onaylasa da, sizin için marketing çalışmaları yapar ve yeni kullanıcıların fotoğraflarını da ön plana çıkartır ve fotoğraflarınızla ilgilenen potansiyel müşterilerinizi etkileyebilmek için çeşitli fotoğraf filtreleri de kullanmanız önerilir.
Ayrıca fotoğraflarınızı satmak istediğiniz zaman Shutterpoint gibi ücretli platformları da tercih edebilirsiniz. Bu ve benzeri siteler biraz daha profesyonel kullanıcılar içindir ve sizden yıllık 19 ile 49 dolar arasında standart hizmet bedeli alırlar, fakat Facebook veTwitter gibi ortamlarda da paylaşımlarınızı yapabilirler.
Daha önce de bahsedildiği gibi, stok fotoğrafçılık hızlıca zengin olabileceğiniz bir iş değil fakat hobinizi değerlendirmenin hoş bir yolu olabilir.
İnternet üzerinden ikinci bir ek gelir arayan yada kısa yoldan zengin olmak isteyen o kadar çok ki; çokça basit olan gelir yöntemlerinin farkında değiller. Fotoğraf bir tutku veya hobi işi. Bunu nakite dökmek ise zeka işi. Hem sevdiğin bir şeyi yapıp hemde bunu fırsata çeviriyorsa kişi; zaten parasız kalacağını sanmıyorum.
En azından bu yazınızla birlikte, çektikleri fotoğrafları nasıl maddiyata dönüştürebileceklerinin farkına varırlar. Aslında insanlar birazcık araştırsa ve biraz zeki olsa, bunlara hiç gerek kalmazdı:)
İnternetten para kazanmanın bir çok yolu var aslında Hem gezerek hem eglenerek güzel hem para kazanabilirsiniz hemde eglenebilirsiniz basit güzel bir is gelir saglamanin bir yolu teşekkürler makaleniz için 🙂
Hello. And Bye.
Bir çoğumuz gerek amatör gerek profesyonel fotoğraflar çekiyoruz ve bunları saklıyoruz. İnternet üzerinden gelen ek gelire kimse hayır diyemez. Hele ki benim gibi öğrenciyseniz bu siteleri denemenizi tavsiye ederim hiçbir şey kaybetmiyorsunuz ama kazanma şansınız var. Bu konuyu gördüğüm gibi arşivimi karıştırmaya başladım, bütün sitelere üye olup şansımı deneyeceğim. 🙂
Şimdi ben resim yollasam para vermezler neden Üstüne Para isterler Tipimiz kayık D
Bu sitelere fotoğraf yüklemeniz istediğinizde kimlik fotokopisi istiyorlar. Güvenli midir?