Ana Sayfa Genel GIDA TAKVİYESİ NEDİR? GIDA TAKVİYESİ VE İNSAN SAĞLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

GIDA TAKVİYESİ NEDİR? GIDA TAKVİYESİ VE İNSAN SAĞLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

tiens

Günlük beslenme rutinimizde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, protein, kalsiyum, magnezyum, demir, mineral, yağ asitleri, aminoasitler ve daha birçok mikro besin ihtiyacının karşılanamaması durumunda ortaya çıkan bu eksikliğin giderilmesine en genel tanımıyla gıda veya besin takviyesi ismi verilmektedir. Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere gıda takviyesi kişinin yeme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkmakta ve uygulaması da bireye yönelik planlanmaktadır.

 

Yapılan araştırmalar sonucunda dünya nüfusunun neredeyse yarıya yakınının en az bir çeşit, gıda takviyesi kullandığı tespit edilmiştir. Fakat bu noktada uzmanlar tarafından altı çizilen en önemli husus, vücudun ihtiyacı olan besinlerin öncelikle dengeli ve düzenli bir beslenme programı ile karşılanmasıdır. Bu doğrultuda altı çizilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise gıda takviyelerinin bir öğün olarak değil vücut sağlığını destekleyici bir ürün olarak tüketilmesi gerektiğidir.

 

Gıda takviyeleri her şeyden önce içeriğinde bulunan doğal besin bileşenleri sayesinde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineral dengesini istenilen seviyeye çıkartmakta ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Öte taraftan gıda takviyelerinin bir diğer faydası ise beslenme, çevresel faktörler ve strese bağlı olarak maruz kalınan toksinlerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olmasıdır. Öyle ki yoğun çalışma temposu, metropol hayatının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, organik gıdaya ulaşmanın zorluğu gibi etmenler göz önüne alındığında bireylerin gün içerisinde daha verimli ve dinamik kalabilmek için gıda takviyelerine yöneldiği bilinmektedir.

 

Fakat sayısız faydasının yanı sıra gıda takviyelerinin bilinçsiz ve fazla miktarda tüketilmesi halinde genel sağlık üzerinde birçok olumsuzluk meydana getirdiği de bir gerçektir. Öyle ki gıda takviyeleri özellikle son dönemlerde başta vücut geliştirme sporu yapan bireyler olmak üzere beslenmenin ön planda yer aldığı çeşitli performatif sporlarda sıklıkla kullanılan bir uygulama haline gelmiştir. Özellikle protein, amino asit ve yağ yakıcı olarak tüketilen bu gıda takviyeleri, orta ve uzun vadede başta böbrek ve karaciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiği bilinmektedir.

 

Bu doğrultuda yılda en az bir kez detaylı bir sağlık kontrolü yaptırıp, vücudumuzun ihtiyacı olan değerlerin uzman hekimler tarafından belirlenmesine özen göstererek gıda takviyelerinin seçimi, kullanım dozu ve süresi konusunda profesyonel destek alınması tavsiye edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz